Cinc consells per preparar una lliga de debat amb èxit

Preparar una lliga de debat correctament és imprescindible si es vol guanyar. Avui et donem cinc consells perquè el teu equip i tu tingueu en compte quan veniu a competir en la propera Lliga de Debat SiB de la Universitat Autònoma de Barcelona.

1.- Tenir presents les regles bàsiques

Encara que sembli obvi, recordar en tot moment les regles bàsiques del debat és un bàsic per no rebre sancions per part del jurat. Saber quant dura la teva intervenció, quan fer les interpel·lacions, quan és el teu torn, entre altres són conceptes que hem de tenir molt clars. Molts participants s’obliden que l’equip que obre el debat és l’equip que l’ha d’acabar, és a dir, l’alternança dels torns es trenca quan s’arriba a les conclusions on el conclusor de l’equip que no ha començat el debat parla just després de l’argumentador 2 del seu equip.

2.- Assajar els discursos amb antelació

Una de les pràctiques més importants en qualsevol activitat que impliqui parlar davant d’un públic és assajar el que diràs amb antelació. Això t’ajudarà a fer que el teu discurs sembli més natural i orgànic i no sonis com un robot repetint un text. Aquesta naturalitat és clau per convèncer al jurat del debat, ja que mostraràs seguretat sobre tu mateix o mateixa i, per tant, sobre els teus arguments.

3.- No descurar una postura del debat

Pot semblar una bona estratègia no treballar tant en una postura per estalviar temps i esforç, però és molt important conèixer que et pot dir l’equip contrari per saber què contestar. Elaborar els teus arguments de “a favor” tant com els d'”en contra” t’ajudarà a trobar connexions i possibles refutacions al que et pugui dir l’equip contrari. Aquest consell esdevé de molta importància, sobretot, en els debats on les postures s’escullen aleatòriament en començar el debat.

4.- Respondre les interpel·lacions correctament

Com ja sabeu, l’equip rival pot interrompre als argumentadors del nostre equip per fer peguntes que intentin desmuntar la nostra línia argumental. Per aquest motiu, heu de saber que teniu l’obligació de respondre a les interpel·lacions, però també teniu la capacitat de decidir quan voleu respondre. Per exemple, si ens fan una pregunta en mig de la nostra intervenció no hem de respondre-la immediatament, sinó que podeu avisar que contestareu més endavant en la intervenció i, quan ho feu, aclarir que en aquell moment esteu responent a la qüestió que us han fet.

5.- Aprendre dels altres equips

Potser aquest és el consell més important. Aprendre les estratègies i els arguments dels altres grups a la competició pot ser la clau per arribar a la final de la lliga. A més, si us enfronteu a un equip que ja ha sortit abans us podeu fer una idea de per on anirà la seva línia argumental i crear la vostra estratègia per guanyar el debat. Aquest consell us mantindrà àgils al teu equip i a tu durant tot el debat i us donarà més possibilitats de tenir èxit en la competició.

Si voleu més informació sobre la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 i Universitària recordeu que ens podeu seguir a les nostres xarxes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: