Quan volem jugar al futbol l’objectiu és marcar un gol, però no a qualsevol porteria, sinó a la de l’equip contrari en un temps límit i sense cometre faltes. Al mateix passa en el debat acadèmic, és a dir, hem d’intentar convèncer al jurat d’una determinada idea seguint una sèrie de regles que cal conèixer per poder debatre correctament. Aquestes regles són les que t’expliquem avui!

Estructura bàsica
En primer lloc, en qualsevol debat, hi ha una pregunta que aquest any és: Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació? Aquesta pregunta és a la que els equips que debatran en la lliga d’aquest any han de respondre segons la seva postura en el debat, sigui “A favor” o “En contra”. Cal esmentar que la pregunta sempre es manté invariable durant tot el debat.
Cada equip pot estar compost d’entre quatre i vuit oradors encara que pot haver-hi de forma addicional un membre més que no intervindrà oralment al debat anomenat “documentalista“.
El rol del documentalista consisteix a assessorar l’equip durant els debats aportant el seu coneixement i estratègies per guanyar el debat.
Els rols de les persones que intervenen en el debat es divideixen en quatre ben diferenciats:
- Introductor: és l’encarregat o encarregada d’introduir el debat, presentar als membres de l’equip i exposar la línia argumental de l’equip durant el debat. La seva intervenció ha de ser de 5 minuts.
- Refutador/Argumentador 1: el primer orador que comença a argumentar de forma més estricta i explica la posició i motius de l’equip per estar a favor o en contra. La seva intervenció ha de ser de 4 minuts.
- Refutador/Argumentador 2: la persona que ha de contestar al refutador 1 de l’equip contrari de forma més directe. La seva intervenció ha de ser de 4 minuts.
- Conclusor: el membre encarregat de tancar la intervenció per part del seu equip i d’explicar quins han sigut els punts destacats durant el debat i perquè considera que el seu equip guanya. La seva intervenció ha de ser de 3 minuts.
Ordre d’intervenció
Un concepte bàsic a entendre és que l’orde d’intervenció durant tot el debat és altern, és a dir, el torn de paraula ho tindrà primer l’equip “A favor” i després l’equip “En contra”, aquesta estructura es repetirà successivament fins al final del debat on no s’aplicarà aquesta alternança com veureu més endavant.
El debat
Sempre que no hi hagi un sorteig previ per decidir quin és l’equip que comença el debat, normalment, ho fa l’introductor de l’equip amb la postura de “A favor”. A continuació ha de fer el mateix l’introductor de l’equip “En contra” però és molt important que aquest no refuti la introducció que acaba d’escoltar, sinó que la faci totalment neutra, és a dir, com si no hagués escoltat el que ha dit l’introductor contrari. És de vital importància complir amb aquesta regla, ja que d’una altra forma els jutges ho valoraran negativament.
La següent ronda comença amb el refutador 1 de l’equip “A favor” i la seva funció principal, tant en l’equip “A favor” com “En contra”, serà la d’acabar de construir els arguments amb els quals el seu equip defensarà la seva postura durant tot el debat. Sí més no, pot refutar la introducció o exposar consideracions sobre la línia argumental de l’equip contrari de forma breu. Cal esmentar que existeix una temptació per part de l’argumentador 1 de l’equip “En contra” de dedicar el seu torn completament a refutar a l’argumentador 1 de l’equip “A favor” però això no és recomanable, ja que no li correspon a ell sinó a l’argumentador 2 aquesta tasca.
La tercera ronda comença amb l’argumentador 2 del grup “A favor” i el seu objectiu principal serà refutar el que han dit l’introductor i l’argumentador 1 de l’equip “En contra”. Haurà d’contar per què els arguments de l’equip contrari no són veritat i per què considera que les explicacions de l’equip oposat no tenen impacte. A més d’això, també ha de reconstruir els seus arguments i exposar per què el que ha dit l’equip contrari no demostra que els seus arguments siguin falsos i perquè s’han de continuar tenint en compte durant el debat. El mateix ha de fer l’argumentador 2 de l’equip “En contra” quan acabi el seu torn l’argumentador 2 de l’equip “A favor”.
Ara arribem a la part del debat on es trenca l’alternança successiva que teníem fins ara i surt a parlar el conclusor de l’equip “En contra”. És molt important recordar aquesta regla perquè és un indicatiu de si s’està atent al debat o no i el jurat ho tindrà molt en compte. La funció del conclusor és tancar el debat explicant un resum molt breu del debat, els principals punts de controvèrsia que hi han hagut entre els dos equips i perquè considera que el seu equip ha guanyat el debat tancant tota la línia argumental del seu grup amb coherència.
Interpel·lacions
Durant les intervencions del refutador 1 i el refutador 2 qualsevol membre de l’equip contrari, aixecant la mà, pot fer el que s’anomena interpel·lacions, que són preguntes amb limitacions formals que els oradors han de respondre però tenen la capacitat de decidir quan volen respondre dintre de la seva intervenció.
S’ha de tenir molt present que només es poden fer preguntes als refutadors 1 i 2 de cada equip. Si un equip fa preguntes a l’introductor o el conclusor de l’equip contrari significa manca d’atenció al debat i els jutges ho tindran en compte.
Ara bé, no es poden fer interpel·lacions als refutadors constantment sinó que hi existeix un temps protegit durant la seva intervenció que, normalment, són el primer minut i l’últim minut de la intervenció. El temps protegit s’ha de consultar en el reglament de cada debat i fer preguntes fora d’aquest temps, de nou, penalitza en la nota que posarà el jurat al teu equip.
Recordeu que ens podeu seguir a les nostres xarxes si voleu més informació sobre la Lliga de Debat de SiB 2023:
Deixa un comentari